Anasayfa / Insights / Google Aralık 2020 Çekirdek Algoritma Güncellemesi

arrowleftGoogle Aralık 2020 Çekirdek Algoritma Güncellemesi

3 Aralık’ta Google, “Aralık 2020 Çekirdek” güncellemesini yayınlamaya başladı. Normalde yılda en az 4 çekirdek güncellemesi yapmasına rağmen ilk defa bu kadar uzun bir süre (7 ay) sonra ve alışılmışın aksine tatil zamanından hemen önce çekirdek güncellemesi yapıldı. Tüm çekirdek güncellemeleri gibi, bu da küresel bir güncelleme ve herhangi bir bölge, dil veya web sitesi kategorisine özel olarak yapılmadı. Google’ın algoritma güncellemelerinin yayınlanmasıyla ilgili şeffaf politikası bu güncellemede de kendini göstermekte.

 

 

Peki Google Çekirdek Güncellemesi Nedir?

 

Google'ın arama motoru, arama sonuçları sayfalarındaki sıralamasını taramak ve sıralamak için bir "temel algoritma" kullanır. Google her yıl binlerce olmasa da yüzlerce küçük değişiklik uygulamaktadır. Çekirdek güncellemeler çok sayıda web sitesini etkilemektedir. Bu güncellemeler, kullanıcılar için arama deneyimini iyileştirmeyi ve daha alakalı, yararlı ve güvenilir içerik sağlamayı amaçlamaktadır.

Çekirdek güncellemelerin tasarımı normal Google güncellemelerinden ayrıdır. Google, çekirdek bir güncellemeyle, arama algoritmasının birden çok özelliğini, arama sonuçlarını sektörler ve kullanıcı amaçları arasında daha alakalı ve yararlı hale getirebilecek şekilde değiştiriyor.

 

Beklenmeyen Aralık Güncellemesi

 

En son büyük çekirdek güncellemesi Mayıs’ta yapılmıştı ve hem Covid-19 sebebiyle hem de Noel’e sayılı günler kaldığından bu sene yeni bir çekirdek güncellenmesi beklenmiyordu, ancak Google herkesi şaşırttı. Bu güncelleme, birçok araç sağlayıcıya ve SEO topluluğuna göre çok büyük bir güncellemeydi. Olumsuz ya da olumlu etkilenen birçok web sitesinde %30 - %60 aralığında düşüşler ve yükselişler oldu.

Daha da önemlisi bunlar alışık olduğumuz gibi 2 haftada değil de ilk 48 saatte yaşandı 🤔

SEMRush’un SERP volatilitesini izleyen grafiği 3 Aralık akşamında ani bir yükselişe geçti ve 4 Aralık’ta 9.4’e kadar yükseldi. Güncellemenin şiddetinin en çok ertesi gün hissedildiği söylense de roll-out 17 Aralık itibariyle tamamlanmış oldu. 

 

 

Bu araç gün ve gün algoritmadaki hareketliliği göstermektedir. Sizi de görebileceğiniz gibi 3 Aralık’ta ciddi bir yükseliş olmuş.

Başlangıçta, Aralık 2020 güncellemesinin, Mayıs ayındaki güncellemeden daha büyük etkilere sahip olabileceği düşünülse de 10 Aralık itibarıyla takip araçlarında SERP dalgalanmaları normale döndüğü görülmeye başlandı. 

Güncellemenin başında (Özellikle ilk 48 saat) artış gösteren web sitelerinde ani düşüşler yaşanmaya başladı. Roll-Up’ın bitmesi ile elde edilen son verilere bakıldığında Aralık güncellemesinin Mayıs güncellemesi ile benzer bir şiddette olduğu ortaya konuldu.

 

Geçmiş Google Algoritma Güncellemeleri

 

MOZ:

 

Aralık’taki bu güncelleme görselde de görülebildiği gibi Mayıs güncellemesi ile benzer etkide olmuştur. 

Aralık’taki güncellemeye baktığımızda özellikle dikkat çeken şu ki 1 Ağustos 2018 tarihindeki Medic güncellemesi ile aynı şiddette etki etmiş, ki Medic devrim niteliğinde bir güncellemeydi.

 

Mayıs ve Aralık Çekirdek Güncellemesi Farkı

 

 

Ancak RankRanger’ın ortaya koyduğu verilere bakarak Aralık 2020 güncellemesi, özellikle de yarattığı etkiye baktığımıza Mayıs güncellemesine göre çok daha etkili oldu.

Rank Ranger analistleri ilk 10 arama sonucunda %98’lik “rank volatility” diye ölçülen bir sıralama değişim hareketi ölçtüler. Bu sonuç Mayıs 2020 güncellemesinde %93 olarak ölçülmüştür.

Rank Ranger’a göre yine ilk 20 pozisyondaki değişimler Mayıs güncellemesine göre iki katına çıkıp 153’ten 345’e fırladı.

Özetle Rank Ranger bu güncellemenin Mayıs’takine göre çok daha etkili olduğunu savunmuştur.

 

Güncellemenin Etkileri ve Aldığı Tepkiler

 

Bu kadar kapsamlı bir güncellemenin her sektöre etkisi olsa da Noel öncesinde yayınlanmış olması Covid-19’dan dolayı kötü durumda olan e-ticaret sitelerinin daha çok trafik kaybetmesine neden olması global arenada da tepkilerini üzerine çekti. 

Google, bunun Şükran Günü'nden, Kara Cuma ve Siber Pazartesi gibi günlerden sonra ancak tatillerden önce yapıldığını söyledi. Ancak bazıları, özellikle de satışlarının çoğunu tatillerden hemen önce gerçekleştirenler için bu güncelleme endişe verici oldu.

Güncellemenin ilk etkileri her ne kadar şiddetli olsada roll-up yayıldıkça trafiklerde de değişiklikler meydana gelmeye başladı.

Güncelleme bazı sitelerde hiçbir değişime yok açmazken bazı sitelerde çok büyük değişimlere yol açtı.

Güncellemeyle beraber elde edilen verilerde dikkat çeken ve dikkat edilmesi gereken önemli olan şey, büyük trafik sayılarına sahip web sitelerinin en çok etkilenenler arasında olmasıdır. Raporlar, hem kazananların hem de kaybedenlerin neredeyse yarısının aylık 1 milyondan fazla ziyaretçiye sahip siteler olduğunu gösteriyor.

 

SEMRush:

 

 

Bu Güncelleme de Aslında Yine E.A.T ve YMYL’in Devamı

 

EAT Nedir?

 

EAT, Uzmanlık, Otoriterlik ve Güvenilirlik anlamına gelir. Google değerlendiricileri, içerik oluşturucuları, web sayfalarını ve web sitelerini bir bütün olarak değerlendirmek için bu çerçeveyi kullanır. Bu başlıkları ayrı ayrı inceleyelim.
 

  • Uzmanlık; bu, sayfada ana içeriği oluşturan kişiye yönelik bir çerçevedir. İçeriği oluşturan kişinin alanı hakkında gerekli bilgi ve anlayışa sahip olmasını gerekmektedir.
  • Otoriterlik; bu, bir bakıma ürettiğimiz içeriklerle çevreye bıraktığımız itibardır. İnsanların sizi tanıması, geçmişinizi bilmesi ve sektörünüzde yetkin olduğunuzu kabul etmesi anlamına gelir. Sizi iyi bir bilgi kaynağı olarak kabul ederler.
  • Güvenilirlik; bu çerçeveye sahip olmak, insanların size doğru, dürüst ve doğru bilgiler sağlama konusunda güvenebilecekleri anlamına gelir.

 

YMYL Nedir?

 

Kullanıcıların mutluluğunu, sağlığını, finansal istikrarını veya güvenliğini etkileyebilecek ürünler satan veya hizmetler ya da bilgiler sağlayan web siteleri, Google tarafından "Your Money(Finans)” - “Your Life (Sağlık)” anlamına gelen YMYL olarak sınıflandırılır.

Google, bu tür siteleri en yüksek standartta tutar çünkü bu tür içerik söz konusu olduğunda riskler inanılmaz derecede yüksektir.

YMYL kapsamına giren bazı endüstriler arasında e-ticaret, finansal hizmetler, sağlık hizmetleri ve hukuk bulunmaktadır.

 

Aralık Güncellemesinde Organik Trafik Kazanan Siteler

 

Burada en çok organik trafik kazanan siteleri bulabilirsiniz. 

 

 

  • Verywellhealth.com 

Veryweath.com sitesine baktığımızda aslında birçok şeyi doğru yapıyorlar. Özellikle sağlık sektöründe click-bait yapanlar arasında bu sitenin blog kategorilerine kırılmış olmasına, içeriğin derinliğine ve aktardığı değere baktığınızda neden kazananlar arasında olduğunu anlayabiliyorsunuz. 

 

  • Creditcarma.com

Creditkarma.com sitesini incelediğinizde kullanıcı deneyiminden içerik kalitesine ve doğru tarama bütçesi optimizasyonuna kadar bütün önemli SEO geliştirmelerini karşılıyor. Web Vitals skorlarını da kontrol ettiğimizde sorunsuz olduğunu görebiliyoruz.

 

Sistrix:

 

 

 

Searchmetrics:

 

 

 

Aralık Güncellemesinde Organik Trafik Kazanan Kategoriler

 

SEMRush:

 

 

SEMRush’ın bize sunduğu kazananlar listesinde finans kategorisi daha gerilerde yer alıyor.

En çok görünüm kazanan kategoriler arasında internet & telekomünikasyon, iş ve endüstri sitelerinin, güzellik ve fitness kategorilerinin olduğunu savunuyor.

 

Path Interactive:

 

 

Bu görselde özellikle finans ve muhasebe kategorilerini belirttik.

İki kategorinin toplamında %45,30 oranında bir genel görüntüleme artışı olmuş.

Özellikle “Your Money” kategorisine ait olan bu iki kategoride PathInteractive verilerine göre ciddi bir artış olmuş.

 

Similarweb:

 

 

Aralık Güncellemesinde Organik Trafik Kaybeden Siteler

 

Bu grafikte de görebileceğiniz gibi özellikle Amazon gibi dev şirketler çok ciddi trafik kaybetti, ancak incelediğimizde bu sonuç çok da şaşırtıcı değil. Uzun zamandır takip ettiğimiz Amazon ürün detay sayfası içeriklerini hiç kontrol etmeden satıcının kararına bırakıyor. Ayrıca da tarama bütçesini optimize etmiyor..

 

Aralık Güncellemesinde Organik Trafik Kaybeden Kategoriler

 

SEMRush:

 

 

SEMRush’a göre özellikle online topluluklar ve forumlar gösterim kaybetti.

Bununla beraber e-ticaret siteleri ve haber siteleri en çok gösterim kaybedenler arasında yer alıyor. 

 

Mobil ve Masaüstü Etkisi

 

Güncellemenin etkileri mobil ve masaüstünde farklı olarak görüldü. Çoğu site masaüstünden etkilendi, ancak mobil cihazlarda (+%18,75) masaüstünden (+% 10,55) daha fazla kazanç elde eden cars.com gibi istisnalar da var. 

Bazı siteler mobil cihazlarda kaybedildi ve Doordash gibi masaüstünde kazandı veya Apple gibi tam tersi durumlarda var. 

Dağılım grafiğinde mobil ve masaüstü trafiği üzerindeki göreceli etkiyi eşleştirdiğimizde, alan adlarının çoğunun mobil ve masaüstü üzerinde benzer bir etki gördüğünü görebilirsiniz.

 

 

Kullanıcı Deneyimi daha önemli hale geliyor

 

Kazananlar ve kaybedenler arasındaki bir ortak nokta; kullanıcı deneyimi. Kullanıcı deneyiminden (UX) kastımız tasarım, düzen, reklamlar ve kullanıcıların ihtiyaçlarını ne kadar kolay karşılayabildiği noktaları. 

Bu noktalar Google’ın yaptığı ölçümlerde etki yaratan bazı faktörler. 

Bu faktörleri Aralık 2020 güncellemesi açısından örneklendirelim:

  • Kaybedenler arasında yer alan wish.com zararlı kullanıcı deneyimine örnek olarak gösterilebilir. Site, ziyaret edenlerin rahatça içeriğe ulaşabileceği bir tasarıma sahip değil. Bu da onun masaüstünde % -24,63 ve mobil trafikte % -10,33 oranında kayıplar yaşamasına neden oldu.

 

 

 

  • Mayıs güncellemesi ile trafik kaybeden ancak Aralık güncellemesiyle düzelme kaydeden sitelerden verywellhealth.com’un sitesine baktığımızda ise hizmetlerin kategorizasyonunu ve kolay erişilebilir olduğunu görebiliriz

 

 

 


Özetle;

Artık doğrusal korelasyon zamanlarında yaşamıyoruz. Bir sitenin çekirdek güncellemede kazanıp kazanmayacağını belirleyen tek bir faktör yoktur.

Geniş çekirdek güncellemeleri, tüm ülkelerde ve tüm dillerde arama sonuçlarında yaygın olarak fark edilebilir etkiler üretmek üzere tasarlanmıştır. 

Çekirdek bir güncelleme çıktığında siteler kaçınılmaz olarak arama sıralamalarında düşüşler veya kazançlar fark edeceklerdir. 

Arama sıralamasındaki olumlu veya olumsuz değişiklikler, içeriğin uyum düzeyinin göstergesidir. 

İçerik, son çekirdek güncellemeden bu yana daha uyumlu hale gelirse, muhtemelen sıralamalarda daha yukarılara taşınacaktır. Bunun tersi de meydana gelebilir. 

Sıralamalarını iyileştirmek için gayretle çalışan siteler güncelleme sonrası çabalarının karşılığını aldı. Öte yandan, içeriklerini optimize etmek için uyumlu bir çaba sarf etmeyen siteler de güncelleme tarafından hezeyana uğradı. 

Temel bir güncelleme çıktığında siteler kaçınılmaz olarak arama sıralamalarında düşüşler veya kazanımlar elde ettiklerini fark edeceklerdir. 

Arama sıralamalarındaki olumlu veya olumsuz değişiklikler, içeriğin alaka düzeyinin göstergesidir. Yeni bir temel güncellemeyle Google, son güncellemeden bu yana sitede yapılan değişikliklerin ardından içeriğin nasıl sıralanması gerektiğini yeniden değerlendirecektir.

 

Peki bir sitenin Google’ın Aralık 2020 güncellemesinden etkilenip etkilenmediği nasıl anlaşılır?

 

Siteler bu güncellemeden etkilenmeyebilir ancak büyük değişikliler meydana gelmiş de olabilir. Günlük Görünürlük Endeksi değişikliklerin belirlemesine yardımcı olabilir.

 Verilere Google Search Console’dan ve Google Analytics’ten ulaşılabilir ancak dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar var.

1. Düşen sıralamalar; SERP’lerdeki sıralamalar çekirdek bir güncellemenin siteye zarar verip vermediği konusunda fikir verebilir.

2. Azalan trafik; organik trafiğine bakarak da temel bir Google güncellemesi görülebilir. Arama sonuçlarındaki sıralamanın düşmesi trafik kaybedildiği anlamına gelir.

3. Özellikle SEMRush veya Ahrefs gibi araçlarla belirli pozisyon aralıklarındaki artışı ve azalışı görebilirsiniz. Ayrıca bu araçlar sayesinde toplamda kaç kelime kaybettiğinizi veya kazandığınızı görmeniz de mümkün.

 

 

Google’ın çekirdek güncellemesinin etkilediği bir web site nasıl kurtarılır?

 

Google doğrudan herhangi bir öneri sunmadı, ancak her zamanki gibi içeriğinizi değerlendirirken kendinize sormanız gerektiğini düşündükleri soruları yayınlamıştır.

İçeriğiniz orijinal ve değerli bilgiler sunuyor mui? İçeriğiniz tanımlanabilir gerçek hatalar içermiyor mu? Dilbilgisi ve yazım hataları var mı?

Bu soruları sormak ve kendinize karşı dürüst olmak, sitenizin müşterileri için en değerli içeriği oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Google insanların yapması gereken hiçbir şey olmadığını söylese bile web sitenin iyileştirilmesi ve trafiğin geri kazanılması için bazı adımlar atılabilir.

  • Google'ın kalite değerlendirici yönergelerini incelemek. Bu yönergeler, Google'ın web sitelerinden ne istediğini ve beklediğinin yanı sıra Google'ın Uzmanlık, Yetki ve Güvenilirlik konularını nasıl aradığını ayrıntılarıyla açıklamaktadır.
  • Mevcut içeriğin değerlendirilmesi. Google, içeriğe bakarken dört tür soru sorulmasını önermektedir:
  1. İçerik kaliteli mi? Diğer içeriklerden bilgi ve anlatım olarak farklılaşıyor mu?
  2. Uzmanlık söz konusu mu?
  3. Sunum ve üretim açısından doğru mu?
  4. Rakip Analizi Dikkate Alındı Mı?
  • Ziyaretçilere mümkün olan en iyi içerik sunuluyor mu

 

 

Sonuç ve Almanız Gereken Aksiyonlar

 

Google kaliteye artan bir önem veriyor. Eğer bir site bu güncellemeden etkilenmişse incelenmesi gereken ilk şey, kullanıcı arayüzünü ve potansiyel ziyaretçilere sunulan deneyimdir. 

Tüm cihazlarda sorunsuz gezinme, hızlı yükleme süreleri ve hiç kopuk bağlantı olmaması öncelik olmalıdır. 

Olmayan kategoriler açılarak hem tasarımsal hem de içerik açısından daha zengin içeriklere yer verilmelidir. 

Alt kategoriler de açarak optimizasyon sağlanmalıdır. İç linkleme ağacı gözden geçirilmeli, blog içerikleri optimize edilmeli ve pillar-cluster sayfalarının oluşturulmalıdır.

Her bir çekirdek güncellemesi, çeşitli sorgulara göre çalışır ve son güncellemeden bu yana yayınlanan içeriğe veya daha önce gözden kaçırıldığı için yeniden değerlendirilecek olan içeriğe yöneliktir. 

Google her zaman benzersiz ve orijinal içerikleri tercih etmektedir. 

Trafiğiniz düştüyse mutlaka Google Webmaster Guideline’larını okuyun.

 

10 Maddelik Aksiyon Planı:

 

  1. Özellikle Medic Update’in devamı bir güncelleme olduğundan güvenirlik, otoriter konum ve güvenirlik çok önemli.
  2. En önemli konulardan biri aslında ise güven meselesi. Sitelerin %98’inin açılışından hemen sonra kapandığını düşünürsek Google siz de bunlara dahil misiniz yoksa spam yapan bir site misiniz anlaması için vakit geçiyor.
  3. Kategori içeriklerinizi önemseyin. “Thin Content”, yani zayıf içerikli bırakılan sayfalar Google tarafından olumsuz algılanıyor.
  4. E-Ticaret vb siteler için tarama bütçesi optimizasyonu ve filtre ayarlamaları önemli.
  5. Veriş işaretlemesi (rich snippets) optimizasyonu önemli
  6. Featured Snippet’larda yer almak önemli
  7. Kelime araştırmasını arama niyetine göre yapmanız gerekiyor
  8. Kullanıcı deneyimine odaklanın
  9. Teknik hataları giderin
  10. Dönüşüm için ve Google algoritması için ışık hızında siteler oluşturun.

 

Sonuç olarak aslında çoğu site sahibinin aklı bir güncelleme esnasında başına geliyor. Hızlıca ajans aranıyor ve büyük panikle backlink satın alınıyor, ancak Google “no fix” diyor. Sizi yıllardır uyaran Google’ın taleplerini yerine getirmezseniz bu tarz güncellemeler sizi cezalandırır. Tavsiyemiz vakit varken önlemlerin alınmasıdır.