Anasayfa / Insights / 13 Maddede Kapsamlı ve Uygulamalı SEO Rehberi

arrowleft13 Maddede Kapsamlı ve Uygulamalı SEO Rehberi

SEO Nedir? Ne İşe Yarar?

Açılımı Search Engine Optimization olan SEO, Türkçede Arama Motoru Optimizasyonu olarak da kullanılır. SEO’nun çalışma alanı Organik Arama Motoru aramalarında websitelerin kazandığı trafiğin kalitesini ve miktarını artırmaktır. SEO çalışması boyunca yapılan bütün çalışmalar 3 başlık altında toplanır: Kaliteli İçerik, Anahtar Kelime Araştırması ve Optimizasyonu, Backlink.

SEO Ne İşe Yarar

SEO websitelerinin arama motoru sıralamasını ve organik trafik kazanımını geliştirme odaklı yapılan bir çalışmadır. SEO çalışması Dijital Pazardaki Hedef Kitlenizi belirler ve Arama Motoru Sonuçlarında daha ön sıralarda bulunmanızı sağlar. Hedef Kitlenizde bulunan daha fazla sayıda insana görünürsünüz ve geri dönüşüm oranınız artar.  

SEO Rakip Analizi

SEO Rakip Analizi aynı sektörde bulunan güçlü rakiplerinizin SEO çalışmalarında kullandıkları Backlinks, Anahtar Kelime ve İçerik gibi stratejileri araştırma ve analiz etme sürecidir. SEO Rakip Analizi sürecinde, Rakiplerin kullandıkları Pazarlama Stratejileri, Anahtar Kelime Seçimleri ve İçerikleri detaylı olarak incelenip sektörde kullanılan hangi stratejilerin organik trafik kazandırdığını hangi stratejilerin katkısının olmadığını görmenizi sağlar bu yüzden Rakip Analizi sonrası elde edilen veriler kendi SEO çalışmanızda bir roodmap olarak kullanılır.  

Doğru Rakibi Bulma 

 SEO Rakip Analizi sürecine başlamadan önce, doğru rakipleri tespit etmek gerekir. Rakip olarak gördüğünüz şirketlerin SEO çalışmalarını ve datalarını detaylı incelemeden Gerçek rakibiniz mi değil mi net olarak bilemezsiniz. Doğru Rakip Bulmanın en temel yolu sektörde siz de dahil olmak üzere kullanılan popüler anahtar kelimeleri Google’da aradığınızda ilk sıralarda çıkan websiteleri büyük oranda sizin Gerçek Rakiplerinizdir. Rakip Bulma sürecinin doğruluğunu artırmak için kullanabileceğiniz çeşitli SEO araçları da mevcut.

Anahtar Kelime Boşluğu Analizi (Keyword Gap Analysis)

Anahtar Kelime Boşluğu Analizi, Sizin kullanmadığınız fakat rakiplerinizin kullandığı yüksek hacimli ve trafik kazanımı sağlayan Anahtar Kelimeleri tespit etme sürecidir. Analiz süresince tespit edilen Anahtar Kelimelerin bulunduğunuz sektörün ortalamasına göre Yüksek Hacme sahip olması ve kullandığınız Anahtar Kelimelerden daha fazla trafik getirecek olması gerekmektedir. Bu koşulları sağlamak için tespit edilen Anahtar Kelimeler en az 2 Rakibinizde daha incelenmesi gerekir.

Rakip İçerik ve Site Analizi

Rakip içerik analizi, rakiplerinizin en çok trafik kazandıkları içeriklerini analiz edildiği süreçtir. Rakip içerik analizinin en büyük faydası bulunduğunuz sektördeki trafik alan içerikleri istatistiksel olarak görmenizi sağlar, dolayısıyla kendi özgün içeriklerinizi hazırlarken rakiplerinizin içerik verileri ve teknik yapıları bir roadmap niteliğindedir ve süreciniz daha sağlıklı ilerlemesine katkı sağlar. Rakip Site Analizi yaparken bir e-ticaret sitesi inceleniyorsa, rakiplerin ürün satış sayfaları ve sayfa tasarımları incelenir. Böylece rakiplerinizin ürünleri nasıl kategorize ettiğini, müşterilerine nasıl sunduğunu, bir ürünün satın alma aşamasında önerdiği diğer ürünleri görme fırsatınız olur.

SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

SEO Optimizasyonu sürecinde prensip daha çok insana, reklam kullanmadan sadece ürettiğiniz içerikler ve sitenizin başarılı optimizasyonu ile görünmek ve geri dönüşüm kazanmak olduğu için SEO Optimizasyonu teknik, analitik ve yaratıcı bir süreçten oluşmaktadır. SEO’nun temel özelliği kullanıcıyı tanımak ve ne istediğini tespit edebilme gücüdür bu analizler sonucunda bir websitesinin Hedef Kitlesi tespit edilir ve o personalara odaklı bir site optimizasyon süreci başlatılır. Arama Motoru Optimizasyonu sürecinde en önemli çalışma Anahtar Kelime Analizi ve Kullanımıdır belirlenen Hedef Kitlesinin kullandığı Anahtar Kelimeler ve Websitesinin içeriklerinde kullanacağı Anahtar Kelimeler optimize edilir ve hedef personalardan kazanılan trafik yoğunluğunda artma hedeflenir.

White-Hat SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

White-Hat SEO ifadesi, yürütülen bir SEO Optimizasyon çalışması boyunca tamamen Google’ın belirlediği ilkeler ve prensipler doğrultusunda süreci yönetmek anlamına gelir. 

 

White-Hat SEO Nasıl Yapılır?

White-Hat SEO, Black-Hat SEO ifadesinin karşıtı olarak kullanılır ve ifadelerdeki renk ayrımından da anlaşıldığı gibi tamamen şeffaf bir çalışma yürütülür. White-Hat SEO’da amaç Kaliteli İçerikler, Site Hızı güçlendirmesi, Mobil Uyumluluk, Site içinde dolaşımı kolaylaştıracak tasarımlar ve Zengin Anahtar Kelimeler ile oluşturulan Metalar Kullanılarak sitenin Search Engine Page Results (SERP) yani Arama Motoru Sonuçlarında daha önde görünmesini sağlamaktır.

Black-Hat SEO ve Zararları

Black-Hat SEO, Dijital Pazarlama ve Google prensiplerine aykırı teknikler kullanılarak websitesinin trafik yoğunluğunu artırmayı hedefleyen optimizasyon sürecidir. Google Algoritması son güncellemeler ile beraber çok gelişmiş durumdalar bu nedenle yapılan herhangi bir illegal uygulamayı fark edebilmektedir. Black-Hat SEO ile geliştirilen bir sitenin Google’ın radarına takılması olasıdır ve böyle bir durumda Google ve diğer Arama Motorları siteyi tamamıyla Arama Sonuçlarından kaldırmakta ve yasaklamaktadır. Bir diğer açıdan Black-Hat SEO başarılı olsa bile sadece kısa dönemde bir trafik getirisi olacaktır ve uzun vadede Kullanıcı Deneyimi göz ardı edilerek yürütülen bir çalışma olduğu için websitesinin otoritesi kısa sürede yok olacaktır. 

Google Algoritması Nedir?

Google Algoritması temelinde ‘Algoritma’ tanımının kurallarını barındırır ve kullanır fakat her gün yüz milyonlarca insanın kullandığı Google’ın Algoritması elbette çok daha gelişmiş teknolojik yenilikleri barındırır. Örneğin Google’a ‘İstanbul’daki Ayakkabı Mağazaları’ yazdığınızda karşınıza yüzlerce seçenek sunar ve hepsi aslında sizin görmek istediğiniz sayfalardır Google’ın Algoritmasını özel kılan özelliği budur. Google her gün milyonlarca insanın aradığı Anahtar Kelimeleri belleğinde tutar ve sürekli Algoritmasını Geliştirmek için kullanır bu sayede artık insanların hangi Anahtar Kelimeleri Hangi Ürüne ya da Hizmete ulaşmak için kullandığını tespit edebilir ve insanların karşısına o sonuçları çıkarır. 

Google Algoritma Güncellemeleri

Google Algoritmasında 2018’de yapılan Medic Update ile beraber insan sağlığını ve bütçesini direkt olarak etkileyen siteler için geniş bir güncelleme getirdi. Sağlık ve Finans sektöründe bulunan websitelerinin SEO optimizasyonu yolu ile Google Algoritmasını manipüle etmeye çalışmasının ve insan hayatına negatif olarak direkt etki etmesinin önüne geçilmeye çalışıldı. Medic Update ile beraber artık Google hayati meselelerde içerik ve hizmet sunan sitelerin sıralamasını Kalite ve Nitelik baz alınarak derecelendirmeye başladı. 2019 BERT Update ile beraber Google Natural Language Processing yani Türkçe karşılık olarak Doğal Dili Anlamlandırma konusunda geliştirmeler sundu. BERT Update ile beraber Google Algoritmaları artık Kullanıcıların ve Ürün ya da Hizmet sağlayıcılarının kullandıkları dil ve kelimeleri daha iyi anlamaya ve yorumlamaya başladı. Bu Güncelleme ile beraber Google artık SEO Optimizasyonu ile bizim Google’ı yönettiğimiz değil, Google’ın kullanıcısını düşünerek Katma Değerli İçerik üreticisi ve Hizmet Sağlayıcılarının ödüllendirildiği bir arama motoru haline geldi.

SEO İçin Anahtar Kelime Araştırması Nasıl Yapılır

İlk olarak ‘Anahtar Kelime Nedir?’ buna bakalım. Anahtar Kelime insanların bir ürün ya da hizmet aramak için kullandıkları kelime ya da kelime öbeklerini tanımlamak için kullanılan terimdir. Anahtar Kelime Araştırması, hizmet verilen sektörde insanların arama motorlarında kullandıkları Anahtar Kelimelerin araştırılması ve bulunması sürecidir. Anahtar Kelime Araştırması SEO’nun diğer bütün süreçlerinde direkt olarak etkilidir ve SEO Optimizasyon sürecinin temelini oluşturmaktadır. Anahtar Kelime Araştırması yapılırken kullanılan birçok yöntem ve araç vardır fakat hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, yapılması gereken ilk önemli araştırma Hedef Kitlesi araştırmasıdır. SEO prensibinde daha fazla doğru insana ulaşmak olduğu için, Doğru Kitle tespiti ve buna paralel yürütülen Anahtar Kelime Araştırması başarılı sonuçlar verir.

Kelime Araştırması için Hangi Anahtar Kelime Araçları Kullanılmalı? 

Kelime Araştırması yaparken bazı Anahtar Kelime Araçlarının kullanımı süreci tamamıyla daha kolay yürütmenize ve daha detaylı ve geniş istatistiksel veriler elde etmenize yardımcı olacaktır. Peal Peak olarak bizim kullandığımız ve önerdiğimiz bazı araçlardan kısaca bahsetmek gerekirse.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Anahtar Kelime Planlayıcı en güvenilir Anahtar Kelime kaynağıdır çünkü Keyword Planner aracılığıyla elde ettiğiniz veriler direkt olarak Google’ın kendi datasından gelmektedir. Google Anahtar Kelime Aracının en büyük dezavantajı önerilerinin ve çalışma şeklinin Google Reklamlara göre tasarlanmış olmasıdır, diğer Kelime Araçlarının SEO uyumu daha fazladır fakat yine de Keyword Planner doğru istatistiklere ulaşabilmek için süreç boyunca kullanılması gereken bir araçtır.

SEMrush

SEMRush ücretli kelime araçları arasında en kullanışlı olanlardan birisidir. Kullanımı oldukça basit ve size zaman kazandıracak bir araç olan  SEMrush size popüler Anahtar Kelimeleri göstermek yerine sitenize trafik kazandıracak doğru Anahtar Kelimeleri gösterir. Sektörde yeni ve büyük rakipleri olan bir websitesine sahipseniz SEMrush sizin için doğru Anahtar Kelimeleri sunar ve Anahtar Kelime Araştırması sürecinizi oldukça kolaylaştırır.

Ahrefs

Ahrefs genel olarak link oluşturmak için kullanılan bir araç olmasına rağmen aynı zamanda oldukça iyi bir Anahtar Kelime Aracıdır.  Ahrefs’in kullanıcılarına sunduğu ‘’Keyword Explorer’’ girdiğiniz her bir Anahtar Kelimeye karşılık alakalı yüzlerce datayı ve Anahtar Kelimeyi sizlere sunar. Bu datalar arasından hangilerinin sizin trafiğinizi artıracağını ya da hangi Anahtar Kelimelerinin size bir katkısının olmayacağını görebilirsiniz. 

Answer The Public

Answer The Public, aradığınız bir Anahtar Kelime ile alakalı kullanıcıların merak ettiği şu 5 soruyu ve sorma şekillerini size sunar: Neden, Nasıl, Ne, Ne Zaman, Nerede. Ücretsiz bir Anahtar Kelime Aracı olan Answer The Public Hedef Kitlenizin hizmetiniz ya da ürününüz hakkında neyi merak ettiğini anlamanıza yardımcı olur. Böylece içeriklerinizi ve İçerik Pazarlama stratejilerinizi bu doğrultuda yaparak trafik kazanımlarınızı artırabilir ve personalarınızın ihtiyaçlarına daha doğru bir şekilde karşılık verebilirsiniz. 

LSI Graph

SEO Optimizasyon sürecinde, SEO Uyumlu İçerik üretmek trafik kazanımı için oldukça önemlidir. LSI (Latent Semantic Indexing) ifadesi websitesinin bulunduğu pazardaki jenerik Anahtar Kelimelerin alakalı ya da benzer olarak ifade edilmelerine verilen isimdir. LSI Graph size bir Anahtar Kelime Listesi vermek yerine alakalı kelimelerin ve ifadelerin bulunduğu bir şema verir, böylece Anahtar Kelimelerin arasındaki ilişkiyi daha rahat görebilme fırsatınız olur. Hedef Kitlenin sunduğunuz hizmeti farklı yollarla nasıl aradığını bilmek ve bu kelimeleri içeriklerinize optimize etmek Hedef Kitlesinden sitenizin aldığı trafik payını artıracaktır.